82 роки тому у Смолярах народився відомий різьбяр

10 Березня 2019, 13:05
82 роки тому у Смолярах народився відомий різьбяр 3118
82 роки тому у Смолярах народився відомий різьбяр

У селі Смоляри Старовижівського району 10 березня 1937 року народився художник Касьян Кавас – нині народний майстер орнаментальної різьби по дереву зі світовим іменем.

Про це йдеться на сторінці Галереї мистецтв Волині у Facebook.

Касьян Кавас
Касьян Кавас

За словами Касьяна Каваса, «він у молоді роки орнаментальне різьблення освоїв під керівництвом народного художника, основоположника яворівської різьби по дереву Йосипа Станька (1893-1967), який у 1930 році ввів нові елементи розпису писанок, іграшок, скринь, а у 50 роках запропонував використання яворівської різьби для декоративного оформлення меблів».

Касьян Кавас – учасник вітчизняних і світових виставок народно-декоративного мистецтва з квітня 1956 року. Нагороджений золотими, срібними і бронзовими медалями, дипломами ВДНГ у Москві. Основний його вид творчості – яворівська різьба і розпис.

Різьблені ним скрині, тарелі, адресні папки, альбоми, вази зберігаються у Львівському музеї етнографії і художнього промислу, Українському музеї декоративно-прикладного мистецтва у Києві, Запорізькому історико-краєзнавчому музеї, в приватних колекціях громадян Австрії, Канади, США, Польщі, а також у канівському музеї-заповіднику «Могила Т.Г.Шевченка».

Касьян Матвійович Кавас разом з науковцями підготував фундаментальну працю «Художня обробка деревини». Він удостоєний звання народного майстра України.

1



Читайте такожСьогодні б виповнилось 80 років відомому художнику з Секуня

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024