Свята, іменини, пам'ятні дати 27 лютого: Кирила та Мефодія

27 Лютого 2019, 08:18
1180

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні середа, 27 лютого. Пам'ятайте, гарний настрій з самого ранку - запорука успішного дня. І нехай середина тижня приносить вам тільки хороші новини.

День ангела святкують: Кирило, Михайло, Федір, Юрій, Аврам, Єгор, Филимон, Ісаак.

Кажуть, що Кирило - укажчик літньої погоди. Намагалися утримати сніг на грядках. Для цього виходили на городи і втоптували його. Селяни вважали, що грунт в такому випадку буде більш родючою. Що стосується робіт в городі, то в основному цим займалися жінки - вони ж і втоптували землю, іноді залучаючи до роботи дітей.

У православній церкві 27 лютого шанують святого Кирила, який також відомий як брат рівноапостольного Мефодія. Обидва брати є творцями слов'янської писемності. 27 лютого вважається частиною Тижня про Страшний Суд. Це час, коли згадують гріхи, сповідаються, каються у скоєних вчинках.

В давнину день 27 лютого називали «жіночими взбриксамі». Існувала традиція ходити 27 лютого в гості до бабам-повитухам, які допомагали породіллям звільнитися від тягаря. Їх пригощали пирогами, солодощами, вином. Чоловіки готували для жінок особливе пиво, змішуючи його з водою, зібраної з семи святих джерел. Також пивом 27 лютого пригощали і повитух, дякували їм за допомогу в народженні дітей. На столах 27 лютого обов'язково стояв безалкогольний напій на основі прянощів та меду.

Цей день в історії:

  • 1883 — композитор Оскар Гаммерштайн запатентував першу машину, що скручує сигари
  • 1918 — початок походу січових стрільців проти більшовицьких військ, що напали на Україну.
  • 1942 — масові розстріли в Бабиному Яру німецькими окупантами членів українського націоналістичного підпілля.
  • 1943 — прийнята постанова про поновлення роботи шкіл у регіонах України, визволених від нацистів.
  • 1952 — ООН уперше провела засідання в новій штаб-квартирі в Нью-Йорку.
  • 1965 — відбувся перший політ першого у світі широкофюзеляжного транспортного літака АН-22 («Антей»), створеного в КБ О. К. Антонова (Київ)
  • 1974 — у Нью-Йорку мільйонним тиражем вийшов перший номер щотижневого журналу People, що розповідає новини про життя зірок шоу-бізнесу
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39