Конфлікт у селі Мизово: громада хоче перейти до ПЦУ - священик проти

12 Лютого 2019, 13:14
5757

У селі Мизово розгорівся конфлік через бажання прихожан храму Пресвятої Богородиці перейти до ПЦУ. За словами місцевих мешканців, винний у цьому священик.

Ще напередодні Нового року в селі відбулися збори селян на чолі з сільським головою, щодо переходу до Православної церкви України, на які запросили настоятеля храму Анатолія Мацелика. Відбувся діалог, у якому вирішили, що після отриманя Томосу громада на чолі зі священиком перейде до ПЦУ.

«Ми думали, що особливої проблеми не буде, адже наша церква перша в районі перейшла на українську мову служіння, але сталося не так, як гадалося», – розповідає місцевий учитель історії Ященко Михайло Володимирович.

Як і домовляли, у громаді дочекалися вручення Томосу, але на одному з богослужінь священник сказати, що в «Порошенковій церкві» він служити не буде.

Ініціативна група не зупинилася, пройшлася по селу та зібрала понад 350 підписів за приєднання громади до ПЦУ.

«Після цього конфлік почав загострюватися, священик почав ділити прихожан на «наші» та «не наші», проводитти якісь таємні зібрання з прибічниками РПЦ», – розповідає пан Михайло.

Як наслідок, 10 лютого біля храму з цього приводу виник конфлік. Представники РПЦ не пускали на територію храму запрошеного священнослужителя ПЦУ, вигукували «Ганьба», блокували вхід на територію храму. Також намагалися повісити на храм свій замок.



 

«Ми намагалися не йти на конфлік, не провокувати його та спокійно розібратися у ситуації. Приїхала поліція, склали акт огляду храму, адже напередодні його вскрили, ми прийшли до думки, що храм потрібно опечатати і закрити до вирішення питання. Потрібно дійти до якогось консенсусу, бо просто сваритися, битися – це не варіант. І коли голова сільської ради і я, в тому числі, печатали двері, почалася штовханина, яка класно показана на відео. У штовханині брали участь селяни, які перед тим знаходилися на території храму в стані алкогольного спянінняє.  Це, відповідно, було досить добре видно», – ділиться прихожанин ПЦУ Михайло.

Активісти вважають, що виний у тому, що діється в священик, тому що замість того, щоб згуртувати село, він стояв за спинами людей і давав команди, що кому робити.

«Священик у моєму розумінні – це людина, яка повинна вести, а не ділити громаду. Це як почали вони ділити громаду, він почав шукати точки дотику, а не звернувся до голови сільської ради, до ініціативної групи  і сідати говорити», – зазначає Михайло.

Селяни готові до діалогу, готові домовитись про почерговість служіння та надалі мирно жити в своєму селі, але чи сядуть представники ПЦУ та РПЦ за стіл переговорів, побачимо згодом.

Коментарі
12 Лютого 2019, 18:19
Брехун ще той ! Хоче тільки свою срку захистити !
12 Лютого 2019, 21:57
Михайле Володимировичу, щиро Вас поважаю за відстоювання національної позиції та вміння не зважати на коментарі обмежених людей!
20 Лютого 2019, 14:30
В Україні має бути УКРАЇНСЬКА церква! Геть РПЦ!
01 Березня 2019, 11:48
А де були теперішні (в минулому комсомольські активісти) правдолюби коли в 90 р будували церкву ?
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024