Органічні саджанці із Дубечного відправляють на Далекий Схід

10 Лютого 2019, 14:14
2971

Марія та Руслан Маники із Дубечного займаються органічним землеробством.

Одними з перших у регіоні почали вирощувати лохину, привезену батьком двадцять років тому. Стараються максимально використовувати дари лісу, саду та луків, де кожна рослинка цілюща. Про це пише газета Вісник.

«Щороку маємо хороший ягі­дний урожай. Торік, наприклад, з одного куща зібрали десять кілограмів боровки, яка нагадувала виноградні грона. А ще реалізовуємо одно-, дво- та трирічні саджанці цієї популярної культури. Минулого літа кілька з них навіть поїхали  на Далекий Схід», – розповідає Ма­рійка Маник.

Господиня пригощає ягодами, які добре зберігаються у морозильній камері, а ще жолудевою кавою, що нагадує какао. Родина давно відмовилася від багатьох магазинних продуктів і здоровий спосіб життя прищеплює своїм трьом синам.

Читайте також: На ягоди: як дев'ять волинських компаній розділили 12 мільйонів дотацій

У домівці подружжя пахне свіжоспеченим хлібом на заквасці. Її господиня готує сама:

«Поки що обходимося магазинним борошном, але маємо на меті отримати власне із прадідівської пшениці – спельти. Знайшли її у дикому вигляді. Зернова культура невибаглива, стійка до хвороб. Перемелюємо пшеницю, як колись, у жорнах, без жодних відходів – хліб з висівками неймовірно корисний».

Дубечненські прихильники органічного землеробства використовують на городі та в саду бедриків, які борються з тлею на порічках, а каліфорнійських черв’яків запускають у компостну яму, куди складають бур’яни, щоб утворився гумус, бо гною не використовують. Відмовилися від пестицидів, мінеральних добрив, регуляторів росту, генно-моди­фікованого насіннєвого матеріалу, землю не орють, не копають, а лише поверхнево розпушують на глибину 5–10 сантиметрів.

Наталія ЛЕГКА,Волинська область

Передрук заборонено

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром