Як на Старовижівщині працює шишкосушарка. ВІДЕО

25 Січня 2019, 11:28
1911

У Дубечненському лісництві функціонує шишкосушарка.

Про це пише Район.Луцьк.

Сюди звозять шишки з 11 державних лісогосподарських підприємств області. Протягом сезону в шишкосушарці переробляють приблизно від 60 до 70 тонн насіння.

Головний лісничий державного підприємства «Старовижівське лісове господарство» Віталій Оксенюк розповідає, що шишкосушарку побудували в 1961-му році.

«Побудував тодішній лісничий Адам Дмитрук. На шишкосушарці протягом сезону в середньому переробляється від 60 до 70 тонн насіння. Сезон розпочинається в зимовий період і триває аж до весни. Звозять шишки на переробку з 11 лісгоспів Волинської області. Переробляють шишки сосни звичайної та ялини. Ця робота дуже важлива для лісівників. Адже від якості насіння та посадматеріалів залежить продуктивність та довголіття лісових насаджень», – зазначає лісничий.

Процес сушки шишок складний та триває 24 години. За це час шишки проходять різні етапи переробки. В кінці насіння відділяється від шишки. Готові насінини відправляють до лісонасінневої бази, де перевіряють його якість. При державних лісогосподарських підприємствах Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства діє три шишкосушарки – у Старовижівському лісгоспі, в Ківерцях, а цього року шишкосушарню запустили в роботу у державному підприємстві «Маневицьке ЛГ».

Незабаром відкриття нової шишкосушарні планують володимир-волинські лісівники.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром