Хрещення Господнє: історія і традиції свята

19 Січня 2019, 09:02
11138

Православні християни відзначають велике свято Хрещення Господа Бога 19 січня.

Про це пише Politeka.

У цей день християни всього світу згадують одну з ключових євангельських подій – Хрещення Ісуса Христа в річці Йордан.

У Водохреща існує й інша назва, Богоявлення, яке воно отримало на згадку про чудову подію, що сталася з Ісусом Христом під час обряду.

Хрестив Ісуса пророк Іоанн Предтеча, якого також називають Хреститель. Євангеліє розповідає нам, як під час обряду, на Христа зійшов Святий Дух у вигляді голуба. У той же момент, голос з неба проголосив:

«Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав».

Після свого хрещення Ісус Христос, відправився на самоті в пустелю, де в молитві і пості готувався до виконання своєї найважливішої місії, з якою він з’явився на землю.

Православна церква відносить свято Хрещення Христового до числа дванадесятих. За юліанським календарем свято відзначається 6 січня, а за новим стилем – 19 січня. Хрещення Господнє завершує собою різдвяні святки.

З давніх часів стало відомо про чудесні властивості води, яка була набрана в цей день. Перші згадки про особливе шанування води, набраної в цей день, з’явилися в одній з антіохійських проповідей святого Іоанна Златоуста (387 рік).

«У цей день всі, хто зачерпнув святу воду, приносять її додому і зберігають весь рік, так як сьогодні освячені води; і відбувається явне знамення: ця вода в суті своїй не псується з часом, але, почерпнута сьогодні, вона цілий рік, а часто два і три роки, залишається неушкодженою і свіжою».

Традиційно, у день свята Богоявлення, відбувається водосвяття. Святять воду двічі – напередодні свята, а потім безпосередньо у сам святий день.

19 січня, на Водохреща, у будь-якій  місцевій водоймі прорубали «іордань» – ополонку у вигляді хреста або кола. Неподалік від ополонки встановлюється аналой та дерев’яний хрест з крижаним голубком, який символізує Святий Дух.

Після обов’язкової святкової літургії, люди відправляються до ополонки. Священик служив молебен, після чого тричі опускав в ополонку хрест, просячи на воду Боже благословення.

Потім, після закінчення традиційних обрядів, починалися водохресні купання. Купання на Водохреща вже давно стали невід’ємною частиною цього важливого християнського свята. Люди вважають, купання у крижаній воді в цей день змивають з людини гріхи. Однак, Церква наголошує, що гріхи змиваються тільки покаянням через таїнство Сповіді. Тому, купання на Хрещення – це просто традиція.

За традицією, водохресну воду, яку набрали з освячених джерел, зберігають цілий рік – до наступного свята Хрещення. При необхідності, її слід пити на голодний шлунок, з молитвою.

Незважаючи на те, що на свято Хрещення Господнього немає поста, день напередодні – Святвечір,необхідно провести дотримуючись суворого посту. Традиційна страва цього дня – сочиво, яке готують з крупи, меду і родзинок.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром