Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter

Цьогоріч старовижівчанам за олів’є доведеться сплатити більше

11:00 17.11.2018
130

До нас наближаються різдвяні та новорічні свята.

А чи можна уявити будь-яке зимове свято в нашій країні без традиційного салату Олів’є?

Цей салат за кілька поколінь перетворився на один із невід’ємних атрибутів новорічних святкувань. Закінчення старого року та початок нового в Україні асоціюється з запахом ялинки, шампанським та салатом Олів’є.

«Ми сьогодні готуємо «французький» салат, і рахуємо ціни на соціальні продукти за даними Державної служби статистики, а всі інші за цінами ринку «Дніпро» у Києві», – пише генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Рецепт салату Олів'є беремо найдоступніший: відварна картопля – 600 г, відварна морква – 250 г, цибуля – 200г, варена ковбаса – 600 г, яйця – 8 шт, солоні огірки – 500 г, консервований зелений горошок – бляшанка 425 г, майонез «Європейський» – упаковка 300 г, сіль за смаком.

За даними Держстату, станом на початок листопада 2017 року продукти коштували: відварна картопля – 5,7 грн за кілограм, або 3,4 грн за 600 г, відварна морква – 6,4 грн за кілограм, або 1,6 грн за 250 г, цибуля – 5 грн за кілограм, або 1грн за 200 г, варена ковбаса – 74,8 грн за кілограм, або 44,9 грн за 600 г, яйця – 23,8 грн за десяток, або 19 грн за 8 шт.

На консервацію й майонез ми витратили: солоно-мариновані огірки – 24,3грн за 500г баночку, консервований зелений горошок – 23,6грн за 425г, майонез – 12,4грн за 300г упаковку.

Тобто в 2017 році приготування майже 3кг салату Олів’є, яких буде достатньо для великої родини з 8 осіб, обійшлося нам у 130,2грн.

За рік, у 2018-му, за середніми в Україні цінами, ми сплачуємо: відварна картопля – 6,5 грн за кілограм, або 3,9грн за 600 г, відварна морква – 12,1 грн за кг, або 3 грн за 250 г, цибуля – 10,5 грн за кілограм, або 2,1 грн за 200 г, варена ковбаса – 91,2 грн за кілограм, або 54,7 грн за 600 г, яйця – 24,9 грн за десяток, або 19,9 грн за 8 шт.

На консервацію й майонез із сімейного бюджету ми витратимо: на солоно-мариновані огірки – 35,2 грн за 500 г баночку, консервований зелений горошок – 32,4 грн за 425 г бляшанку, майонез – 15 грн за 300 г упаковку.

Тобто в 2018 році, за два місяці до новорічних свят, приготування майже 3 кг салату Олів’є коштуватиме нам 166,2 грн. За рік салат Олів’є подорожчав на 36 грн, або майже на 28%.

Коментарі
17 грудня
Вчора
15.12.2018
14.12.2018
13.12.2018
12.12.2018
11.12.2018
10.12.2018
09.12.2018
08.12.2018
07.12.2018
Підписатися на наші новини
*ви у будь-який момент зможете відписатися від наших новин