«Я за живі знімки, за легкість та щирість», – старовижівська фотографка

05 Березня 2018, 11:53
Ірина Хлопук 4352
Ірина Хлопук

Старовижівчанка Ірина Хлопук вивчає видавничо-поліграфічну справу в Чернівцях, а у вільний час займається фотографією та дизайном поліграфії.

Дівчина переконана: завжди потрібно любити те, що ти робиш.

«Фотографія – це моє хобі, яке дуже люблю. Я за живі фото, а в професійних студіях можна фотографуватися хіба що на паспорт! Я за легкість та щирість! Люблю ловити моменти, коли люди посміхаються та мріють», – зізнається Ірина.

Розкажи, скільки років ти фотографуєш, з чого почалося твоє захоплення цим мистецтвом.

Не знаю, як усе почалося… Знаєте, як кажуть: упав, отямився, і ти вже з фотоапаратом в руках (сміється, – авт.). Мені завжди подобалося фотографувати! Люблю бачити людей щасливими. І я стаю щасливою, коли вони починають любити себе на моїх фото.

Які навики потрібно мати фотографу в наш час? Чи обов'язково мати дорогу техніку, аби класно фотографувати?

Гадаю, потрібно просто вміти бачити прекрасне. Потрібно бачити емоцію. Потрібно спостерігати і ловити моменти. А для цього і хороша техніка ніколи не завадить.

Чи багато ти редагуєш власні фото? Чи не зникає після обробки їхня «справжність»?

Стараюсь так ретушувати фото, щоб люди себе впізнавали! Вважаю, що кожна людина прекрасна, унікальна. Але кольори підлаштовую, як забажаю.

1

Розкажи про найвдалішу, на твою думку, фотосесію, яку ти провела.

Кожен раз, коли моя модель оновлює аватарку в соцмережах, – це вже маленький успіх. Здебільшого фотографувала друзів, родичів, знайомих.

«Назавжди запам'ятаю фотосесію випускників історичного факультету в Луцьку. Ще ніколи стільки людей одночасно не чекали на моїх фото! А потім одночасно оновлювали їх у соцмережах. А ще казали, що ті фото дітям показуватимуть, ну хіба не круто? Той день був прожитий не дарма. Незабутні відчуття».


Розкажи свої улюблені знімки, чому саме ці світлини припали до душі.

Зазвичай, мої улюблені знімки – ті, які подобаються тільки мені. Люблю зернисті, шумні, чорно-білі, часом антифокусні фото. Мені хочеться роздрукувати їх і повісити на стіну.

Чи не зникла в наш час цінність фотографії? Бо ж у кожного є інстаграм та камера на телефоні…

Сама часто над цим задумуюся… Багато фото, багато фотографів. Кожен другий на телефоні має крутішу камеру, ніж на деяких фотоапаратах. Але погодьтеся, що часом процес фотографування затьмарює святкування, а погоня за гарним фото перериває процес спілкування. Тому краще замовити фотографа, аби він про усе подбав.

Є люди, які не люблять фотографуватися та не люблять себе на фотографіях. Що ти про це скажеш?

Знаю таких. А знаєте що? Вони потім також просять скинути їм фото. Або ж через багато часу питають, чому їх ніде нема.

«Коли людина каже, що не виходить на фото, так і тягне її сфотографувати (сміється -  авт.). Таких людей стараюсь зняти, коли вони цього не бачать. Половина з таких фото – прекрасні, випадкові. Такі, як я люблю».

2

Розкажи про свою улюблену частину в процесі створення фотографії.

Напевне тоді, коли бачу, як людина розслабляється і починає отримувати задоволення від зйомки. Тоді виходить найкраще.  Люблю, коли є результат роботи. І ти втомлений ідеш додому, приємно втомлений… Нема кращого відчуття.

Роботи яких фотографів тебе надихають?

Надихають рок-фотографи, репортажні фотографи. Прості, вільні, душевні фото в них. Справжні, живі. Такі, якими і мають бути фотографії!

У Старій Вижівці часто фотографуєш?

Насправді не так часто, як хотілось би. Але я завжди відкрита  до співпраці. Тому звертайтеся з ідеями, а я допоможу їх втілити.

Чи вигідно в наш час займатися фотографією?

Кажуть, вигідно. Але, поки що, це для мене більше хобі, ніж робота.

Як вдало виходити на знімках? Дієві поради.

По-перше, бути собою і знати, що такого, як ви більше нема і не буде. По-друге, ніколи не думайте, що ви гірше когось, товстіше, а ще у вас зморшка на лиці, і десь там недопрасована сорочка. Добрі очі та мила усмішка зроблять своє. Тож, посміхайтеся! І, по-третє, не напрягайтеся. Фотограф – це звичайнісінька людина, дуже часто навіть простіша за клієнта.

А що тобі найбільше подобається фотографувати?

Подобається фотографувати в стилі Streetstyle, де архітектура міста і люди, котрі спішать хто-куди. Люблю знімати дітей, бо вони завжди гарно виходять на фото. А ще подобається фотографувати закоханих, друзів, родичів. Вам теж здалось, що мені подобається фотографувати все?

Про що мрієш?

Про те, щоб кожен був щасливий. Бо від того, що хтось нещасний, творяться всі біди.

 

Анастасія ТУМІК

Фото з особистого архіву Ірини Хлопук

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Стара Вижівка» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024