Стара Вижівка: може зникнути районна газета

12 Липня 2018, 11:53
Зникають друковані газети 5355
Зникають друковані газети

За півроку до завершення реформування державної та комунальної преси на Волині не змінили форму власності 13 видань.

Це майже дві третини усіх комунальних видань області, – пише ВолиньPost з посиланням на Центр демократії та верховенства права.

Реформування преси – одна із ключових медіа реформ в Україні, яка має забезпечити незалежність місцевих газет від органів влади. Виведення державних і комунальних підприємств з числа засновників друкованих ЗМІ та припинення їхнього фінансування із державного та місцевого бюджетів зменшить вплив чиновників на редакційні політики видань.

Аби газети не були адмінресурсом для агітації та піару, згідно з реформою, усі видання повинні виключити з числа засновників органи влади та здійснити перереєстрацію.

На втілення цієї реформи було відведено 3 роки і до кінця цього періоду залишилося останні 6 місяців. Однак, за даними Дежкомтелерадіо, станом на 1 липня 2018 року незалежними стали лише 31% комунальних та 17% державних видань, а це лише 218 із 747, що підлягають реформі. Ті видання, які не встигнуть завершити передбачені законом процедури реформування до 31 грудня 2018 року, можуть втратити свої свідоцтва про державну реєстрацію.

Практично, це означатиме позбавлення права надалі видавати газету.

Волинська область демонструє помірні темпи роздержавлення. Тут із 20 видань, що підпадають під роздержавлення, не реформувалися 13. Ці видання або перебувають у процесі перетворення, або ще не розпочали реформування, ризикуючи після завершення реформи зникнути через бездіяльність своїх засновників.

Серед нереформованих комунальних видань області газети «Вільним шляхом» (Ківерці), «Горохівський вісник» (Горохів), «Колос» (Іваничі), «Луцький замок» (Луцьк), «Народне слово» (Турійськ), «Наше життя» (Любомль), «Наше місто» (Нововолинськ), «Нова доба» (Маневичі), «Ратнівщина» (Ратне), «Селянське життя» (Локачі), «Сільські новини» (Стара Вижівка), «Слава праці» (Луцьк), «Шацький край» (Шацьк).

Варто підкреслити, що відповідальними за перереєстрацію видань є саме органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Зауважимо, що 8 червня 2017 року у Верховній Раді було зареєстровано Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» №8441. Проект покликаний вирішити системні проблеми, з якими стикаються друковані ЗМІ під час реформування, і є вже другою спробою ухвалити необхідні зміни для втілення реформи після зняття з розгляду законопроекту №6560.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024