Рятувальники закликають старовижівчан жнивувати безпечно

12 Липня 2018, 09:12
936

Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області закликає жителів Любомльщини та суб‘єктів господарської діяльності дотримуватися правил пожежної безпеки під час збирання урожаю.

10-11 липня рятувальники на Волині провели роз’яснювальну роботу та інструктажі серед населення щодо недопущення виникнення пожеж в сільськогоспугіддях.

Основними причинами виникнення пожеж під час жнив є необережне поводження з вогнем, порушення правил експлуатації комбайнів, машин та агрегатів, а також – випалювання стерні. Полум’я від таких пожеж може легко перекинутись на житлові будинки, господарські споруди, лісові масиви та торф’яники. Відтак, через необережність при поводжені з вогнем чи внаслідок зумисного підпалу вже не потрібної соломи може згоріти роками нажите майно, сотні гектарів лісу чи торфу. Гасіння пожежі у полі вимагає значних матеріальних засобів і людських ресурсів.

А тому кожен комбайн, який працює над збиранням врожаю зернових, повинен бути оснащений двома вогнегасниками, мітлами та лопатами. Це стосується не тільки великої зернозбиральної техніки, але й малогабаритних комбайнів фізичних осіб. Корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальними металевими ланцюгами, які торкаються землі. Транспортні засоби з бензиновими двигунами внутрішнього згорання повинні бути оснащені іскрогасниками, мати справну електричну мережу.

Зверніть увагу, що вогнегасники повинні повинні бути обов’язково опломбованими та мати бірку з датою перезарядження. Забороняється використовувати вогнегасники, що не мають сертифіката якості або з простроченим терміном технічного обслуговування.

Хлібні поля в період молочно-воскової стиглості в місцях прилягання їх до залізничних колій, шосейних та ґрунтових доріг, лісосмуг необхідно обкосити та оборати захисними смугами не менше 4 метрів завширшки. Вздовж доріг поблизу хлібних полів слід встановити знаки пожежної безпеки.

Відстань між сусідніми скиртами повинна бути не менше 20 метрів. Скирти необхідно встановлювати на відстані не ближче 20 метрів від доріг, 15 м – від ліній електромереж, 50 м – від будівель та споруд. На відстані 5 метрів від їх основ слід оборати захисною смугою не менше 4 м завширшки.

За порушення правил пожежної безпеки, що призвели до пожеж на жнивних полях, передбачена сувора адміністративна відповідальність!


Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024