Старовижівчанам дають поради, як очистити продукти від радіації

08 Липня 2018, 13:00
Радіація у продуктах 1291
Радіація у продуктах

Для створення належних умов проживання населення на радіоактивно забруднених територіях при постійному вживанні в їжу місцевих продуктів харчування необхідно дотримуватись низки простих правил.

Їх дотримання і своєчасне здійснення знижує рівень забруднення радіонуклідами у сільськогосподарській сировині та продукції тваринництва. При поверхневому забрудненні радіоактивні речовини, які переносяться повітрям, осідають на поверхні продуктів і частково проникають всередину, – повідомляють в управлінні екології та природних ресурсів облдержадміністрації.

Зменшення надходження радіонуклідів в організм з їжею можна досягти шляхом зниження їх кількості у продуктах харчування за допомогою різних технологічних та кулінарних обробок  харчової сировини. За рахунок такої обробки харчової сировини як ретельне миття, чистка продуктів, є можливість виділити від 20% до 60% радіонуклідів.

Проте, одним із найкращих способів переробки сировини є відварювання, під час якого значна частина радіонуклідів переходить у відвар. Відвари не рекомендується використовувати у їжу, їх зливають та знову відварюють продукт. Цей спосіб дієвий у приготуванні перших страв, гарнірів, але не для приготування грибів. Адже при приготуванні грибів відварювання рекомендовано проводити 2-3 рази, не використовуючи у страву відвари, оскільки гриби можуть мати досить високий рівень вмісту радіонуклідів.

М’ясо та рибу перед варінням слід вимочувати у воді протягом 1-2 годин,  перший відвар зливати, смажити забруднені продукти недоцільно.

Варто зазначити, що миття зелені, салатів, овочів та фруктів у 2% розчині лимонної кислоти зменшить вміст радіоактивного цезію на 57%, а стронцію – на 19%.

Для зниження концентрації радіоактивних речовин у молоці бажано переробляти його на кисломолочні продукти, тим самим виключаючи потрапляння 137Cs в організм людини. У домашніх умовах це робиться знежиренням сироватки та сиру. Виготовлення  та вживання жирного сиру та сироватки із забрудненого молока в їжу не допускається.  При переробці сметани та вершків на вершкове масло значна частина радіоактивних речовин переходить у пахту. Якщо вершкове масло перетопити, то радіоактивних речовин можна позбутися повністю.

Таким чином, молоко і ряд молочних продуктів, які містять радіоактивне забруднення, знищувати недоцільно. Залежно від ступеня зараження 137Cs можна виготовити продукти, які в подальшому використовуються для харчових та кормових цілей.

Отже, щоб запобігти споживанню забрудненої продукції, здійснюється постійний радіологічний контроль. Актуальність проблеми підсилюється небезпекою, яку створює для здоров’я людини навіть мінімальна кількість радіонуклідів у їжі.

Коментарі
08 Липня 2018, 17:42
Так дайте статус Старовыживщини що вин пид вплывом радиации був
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024