Кияни та іноземці: хто контролює старовижівські надра

19 Червня 2018, 20:00
1729

Стали відомі імена, тих хто розпоряджається корисними копалинами Старовижівщини.

Дослідження провів Центр журналістських розслідувань «Сила правди», - повідомляє Громадське Волинь.

Про надра у Волинській області говорять переважно в контексті видобутку бурштину. Але тут є не лише поклади сонячного каміння, а й інші корисні копалини, на які поклали око місцеві депутати, кіпрські компанії, приватні структури, які пов`язані з політиками.

Cтаном на 2018 рік Державна служба геології і надр надала 38 спецдозволів на користування надрами на Волині. Йдеться про такі корисні копалини, як торф, крейда, глина, пісок, питні і технічні води, сапропель, самородні руди, бурштин, базальт та ін.

Видобуток піску в Сереховицькому родовищі в 2018 році розпочав депутат Рожищенської райради, однопартієць Сергія Котюка Потапчук Володимир Антонович. Спецдозвіл отримав терміном на 14 років. Як фізична особа-підприємець, працює з 2016 року. Крім видобутку піску, оптовою торгівлею будівельними та лісоматеріалами,  вантажними перевезеннями. У своїй декларації за 2017 рік свою діяльність та дохід від неї депутат приховав. Також, як свідчать дані в декларації, і Володимир Потапчук, і Сергій Котюк, в 2017 році стали власниками земельних ділянок в селах Сереховичі Старовижівського району та Новоукраїнка Маневицького району площами по 2 гектари. Крім того, в 2017 році батько Сергія Котюка, Сергій Нестерович зробив подарунок Потапчуку в негрошовій формі на суму 143 тисячі гривень.

Сам Потапчук відмовився пояснити, чи співпрацює із Сергієм Котюком. Мовляв, вся інформація є у вільному доступі.

Лише одне приватне підприємство ТзОВ «Старовижівське паливо-торф» отримало дозвіл на видобуток торфу в родовищі Лютка з 2008 по 2020 рік. Середи видів діяльності– видобуток торфу, виробництво дерев`яних виробів, виробництво продуктів нафтопереробки, будівництво житлових і нежитлових будівель. Засновниками підприємства є білоруси Алейніков Сергій Вікторович, Сідорович Валерій Олександрович і Турцевич Ігор Євгенович.

Кияни видобувають сапропель в озері Синовому через фірму ТзОВ «Волиньсапрофос». Фірма отримала спецдозвіл в 2016 році терміном на 20 років. Основний вид діяльності – виробництво добрив. Засновниця компанії – киянка Кірєєва Ірина Вікторівна.

Коментар
16/04/2024 Понеділок
15.04.2024