Як у Буцині відбудовують старовинну церкву

18 Травня 2018, 08:48
Відбудова церкви 4229
Відбудова церкви

Старовинну церкву в Буцині, яка горіла, відроджують усім селом.

Про це пише Вісник.

У селі Буцинь у місцевій церкві йшла звичайна недільна служба. Після її закінчення люди порозходилися додому, а за кілька хвилин всі знову збіглися сюди. З дерев’яного храму валив дим!

Люди кинулися до найближчих хат по воду. Носили відрами, але сили для боротьби з полум’ям були нерівні. Добре, що оперативно приїхало шість екіпажів пожежних машин з різних населених пунктів.

Вогонь швидко поширювався по сухих дерев’яних стінах. І хоч його вдалося спинити, але він все ж встиг наробити багато біди у старовинному храмі, якому понад 150 років.

«Вогонь пішов з вівтарної частини. Все знищено: іконостас, престол, облаченіє батюшки. Всередині все погоріло, зовні пошкоджено дах та куполи», – розповідає Петро Ніколайчук, батько місцевого священика, який приїхав допомагати сину відроджувати церкву.

Після пожежі все село кинулося допомагати батюшці. Молодий настоятель Орест Ніколайчук править тут лише п’ять років. Переїхав у Буцинь із села Козин, що на Рівненщині, координує роботу на відбудові храму, часто їздить у райцентр по матеріали.

Він приємно вражений згуртованістю місцевих людей. Вони не лише швидко зібрали кошти, а й одразу взялися відновлювати церкву.

«Зійшлися усім миром, ніхто не лишився осторонь біди. Чоловіки і хлопці спочатку розбирали згоріле, а тепер відновлюють все. З інших сіл люди приходять. Жінки по черзі готують їжу для бригади покрівельників, які роблять новий дах, замінюють куполи. Навіть школярі допомагають відмивати-відчищати кіптяву всередині храму. Господарство «Ратнівський аграрій» виділило свою техніку. Дякую всім за підтримку. Хай Бог сторицею воздасть їм за добрі діла», – з вдячністю каже священик.

Хоч вогонь і понищив церкву, пропало чимало ікон та духовних книг, але отець Орест не відмінив недільних служб. Тимчасово вони відбуваються у тій частині храму, яка вціліла. Що ж стало причиною пожежі?

Селяни обговорюють різні версії: замкнула проводка або полум’я від свічки перекинулося. Однак батюшка Орест не підтверджує жодної. Він чекає офіційних результатів від пожежників, які поки що не можуть точно дати відповіді на це питання.

Руслана ТАТАРИН

Фото автора

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024