У Старовижівському районі – небезпечна питна вода

24 Квітня 2018, 12:07
Якість питної води 2239
Якість питної води

ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» та його структурними підрозділами в містах та районах області досліджувались проби питної води за показниками безпечності і якості.

Про це повіжомляють на сайті обласного лабораторного центру.

Питома вага невідповідних проб централізованого водопостачання за бактеріологічними показниками становить 4,5 %, за санітарно-хімічними показниками – 16 %. Значну кількість проб з відхиленнями від гігієнічних нормативів виявили на локальних та сільських водопроводах. Залишкової кількості пестицидів у досліджених пробах питної водопровідної води не виявили.

Питома вага відхилень проб питної води децентралізованого водопостачання за бактеріологічними показниками становить близько 6 %, а за санітарно-хімічними показниками понад 22 %. Високий показник питомої ваги невідповідних проб води колодязів, в основному, що споживають діти до 3 років, за надмірним вмістом нітратів (понад 18 %), свідчить про значний ризик виникнення захворювання метгемоглобінемією. Проведення лабораторних досліджень питної води дає можливість запобігти цьому.

Невідповідні проби за показниками якості і безпечності питної води джерел децентралізованого водопостачання встановили майже в усіх районах області. Вище середньообласного ці показники у Іваничівському, Камінь-Каширському, Ківерцівському, Ковельському, Луцькому, Маневицькому, Рожищенському, Старовижівському районах.

При проведенні вірусологічних, паразитологічних, радіологічних досліджень питної води відхилень від гігієнічних нормативів у першому кварталі не встановили.

За результатами отриманих невідповідних проб питної води відповідальним особам рекомендували не вживати воду, котра не відповідала гігієнічним вимогам за надмірним вмістом нітратів, аміаку, вживання після кип’ятіння при відхиленнях за мікробіологічними показниками, надані рекомендації щодо проведення очистки та дезінфекції джерел водопостачання, водопровідної мережі, забезпечення контролю якості і безпечності питної води.

Інфекційних захворювань, пов’язаних з водним фактором передачі збудників в області не зареєстрували.

Проводять відповідну санітарно-освітню роботу серед батьків, населення, закладів освіти, через засоби масової інформації.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024