«Із Секунем проблем не буде, а Буцинь – біла пляма на децентралізаційній карті», – експерти про приєднання сіл до Дубівської ОТГ

06 Квітня 2018, 12:10
Робоча нарада 2701
Робоча нарада

Дубівська ОТГ зацікавлена в приєднанні до громади двох старовижівських сільрад.

Про це повідомляє Волинське РВ АМУ.

Команда Офісу реформ регіонального відділення Асоціації міст України в рамках проекту ПУЛЬС працювала у Дубівській ОТГ, що на Ковельщині.

До однієї з найуспішніших ОТГ Волині із виїзною консультацією завітали консультанти  Валентин Малиновський, Василь Гром, Тамара Зубенко та виконавчий директор Волинського РВ АМУ Богдан Самойленко.

Чимало тем порушували під час консультації голова Дубівської ОТГ Роман Троцюк та члени його команди, але головне їх цікавили варіанти розширення меж громади.

Наразі спільно з ними хочуть спільно господарювати дві сільські ради із сусідньої Старовижівщини – Секунська та Буцинська.

«Я їздив на збори, виступав перед людьми і вони, оцінивши зроблене нами від моменту створення ОТГ, виявили бажання приєднатися. Мені повірили, тож тепер відповідальний за них. Депутати і наші, і їхні теж за таке приєднання», – каже очільник Дубівської ОТГ.

Робоча нарада
Робоча нарада

Такий варіант приєднання імпонує й експертам АМУ, але вони закликали представників Дубівської ОТГ дотримуватися закону.

«Механізму одночасного приєднання Секунської та Буцинської сільрад наразі закон не передбачає. Із Секунем проблем не буде, бо території межують, а Буцинь – білу пляму на децентралізаційній карті Волині. Село зможете приєднати або після довиборів у сільраді з якою межуєте, або внісши зміни до Перспективного плану та включивши Буцинську сільраду до складу Дубівської ОТГ, – зауважив Валентин Малиновський, консультант з юридичних питань проекту ПУЛЬС. – Тож не зволікайте з поданням документів та якщо Мінрегіонбуд і ЦВК гальмувати процесів не буде, то є варіант без порушень закону розширити Дубівську ОТГ за рахунок Секуня і Буциня, до кінця 2018-го».

Робоча нарада
Робоча нарада

Підтримав колегу і консультант з бюджетних питань Василь Гром, який переконаний, що «другий етап приєднувати дві сільради разом – ризиковий, а почерговість дає стовідсоткову гарантію».

Тож, після обговорення, зійшлися на думці, що поради консультантів-«ПУЛЬСовиків» слушні й убезпечать на майбутнє, якщо раптом комусь закортить визнати процес приєднання сільрад із сусіднього району до Дубівської ОТГ незаконним.

Робоча нарада
Робоча нарада

До речі, попри те, що ця ОТГ, одна з найуспішніших громад краю, за оцінкою фінансової спроможності за 2017 рік вона посіла 68 місце серед ОТГ України і друге на Волині, має реверсну дотацію, вона, за кількістю населення, не відповідає визначеним параметрам спроможної громади. За офіційними даними на території ОТГ мешкає 3 тисячі 648 осіб, а реально їх – 4 тисячі 930, але для спроможної громади потрібно щонайменше п’ять.

Робоча нарада
Робоча нарада

Приєднання Секунської та Буцинської сільрад вирішить цю проблему. Окрім того, Секунь непогано підтримає ОТГ фінансово, адже має надходження в межах двох мільйонів податку з фізичних осіб, а в Буцині, хоч ПДФО і невелике, але там гарно збережена інфраструктура. Також обидва села мають чим зацікавити туристів: Секунь – іконою Божої Матері реставрованою самим Тарасом Шевченком, а Буцинь – озером Пісочне.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024