Вогонь та зимові забави: у Смідині відсвяткували Стрітення

13 Лютого 2018, 08:55
4343

У селі з танцями та піснями проводжали зиму та закликали весну.

Традиційні зимові гуляння відсвяткували в Смідині. Про це 12 лютого інформують на сторінці Смідинської громади у Facebook.

«Уже традицією для Смідина стало святкувати Стрітення! А в цьому році це вдалося зробити на особливому рівні. Адже до нас завітало багато гостей: колективи з Мизова, Дубечненської ОТГ (село Текля), Поліського, Сереховичівської ОТГ, а також із сіл нашої громади (Рудня та Лісняки). Після святкового концерту всі охочі мали змогу скуштувати смачні стрітенські пригощання, які підготували дівчата із смідинських кутків», – пишуть у дописі.

У народі свято Стрітення називають також Стрічанням, Громицею, Зимобором.  За народним віруванням, літо зустрічається з зимою двічі на рік: на Стрітення 15 лютого  та в день святої Анни  22 грудня. В народі уявляли, що навесні Зима – стара баба, а Літо – молода дівчина.

На Стрітення треба неодмінно піти в храм на службу, аби помолитися за рідних та близьких. З церкви приносять освячені свічки та воду. Стрітенська вода вважається такою ж сильною і цілющою, як і водохресна. А стрітенські свічки запалюють під час грози, аби вберегти будинок від біди.

Українські танці
Українські танці

1
Виставка ікон та вишитих рушників
Виставка ікон та вишитих рушників

1
Колективні виступи
Колективні виступи

2
Маленькі артистки
Маленькі артистки

Повен зал глядачів
Повен зал глядачів

Традиційні танці навколо вогню
Традиційні танці навколо вогню

Коментарі
14 Лютого 2018, 12:19
Танці навколо руїн.....
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024