На замітку старовижівчанам: що варто і не варто їсти, коли хворієш

03 Лютого 2018, 12:05
1722 Джерело: http://pochemy-nelzya.info/uk/podagri-yisti-vivsyanku/

Одні продукти допомагають організму боротися з інфекцією, інші гальмують процес одужання.

Організм людини, хворої грипом, стикається з непростим завданням. Йому потрібні сили на боротьбу з вірусом, підтримання життєдіяльності і відновлення після хвороби, – йдеться на сайті Ukrhealth.

Важливим джерелом цієї енергії є їжа. Але, як відомо, не всі продукти діють на організм однаково: одні зміцнюють імунітет і сприяють підтримці здоров’я, а інші знижують його протимікробну активність. Тому під час хвороби особливо важливо правильно харчуватися – від цього залежить, як скоро настане одужання. У чому полягають правила харчування при грипі?

Дотримуйтесь питного режиму

Пити потрібно, в середньому, не менше 2 літрів рідини в день, періодично, не чекаючи появи спраги. Як пиття добре підійдуть чай, відвар шипшини, чай з лимоном або малиною, трав’яні чаї (ромашка, липа, материнка), компот із сухофруктів. Бажано, щоб температура всіх напоїв була приблизно 37-39 ° С – так рідина буде швидше всмоктуватися і допомагати організму.

Продукти, які допоможуть боротися з грипом

Під час хвороби харчуйтеся частіше, ніж зазвичай, але невеликими порціями. Їжа повинна бути багата вітамінами і мікроелементами.

Курячий суп і раніше залишається найпопулярнішим блюдом для хворих на грип. Ефективність перевіреного роками засобу підтверджена і з наукової точки зору. Так, вчені з Університету штату Небраска довели, що сполуки (карнозин), які містяться в курячому супі допомагають імунній системі боротися з вірусами грипу і застуди на початковій стадії захворювання. Це з’єднання підвищує активність нейтрофілів – білих клітин крові, які захищають від інфекцій. Причому, найбільш ефективний саме суп, а не простий бульйон – природні речовини, що містяться в цибулі, часнику і зелені (інгредієнтах супу) впливають на організм комплексно.

«Антибактеріальні» і «антивірусні» продукти незамінні в меню людини, хворої на грип. До них відносяться цибуля, часник, мед.

Спеції та прянощі (імбир, кориця, коріандр), а також лікарські трави (відвар материнки, липи і м’яти) стимулюють потовиділення. Через піт з організму виводяться токсини і отрути, які утворюються внаслідок діяльності вірусу і боротьби організму з інфекцією.

Продукти, багаті вітамінами, грають важливу роль в підтримці імунітету. А під час хвороби організм активно витрачає вітаміни. Сприяють швидкому одужанню вітаміни А, С, Е. Їх можна знайти в цитрусових, ківі, риб’ячому жирі, морській рибі, мигдалі, лісових горіхах.

Продукти, багаті на флавоноїди, підвищують активність імунної системи. Ці сполуки містяться в м’якій білій підшкірці цитрусових (грейпфрут, апельсин, лимон, лайм).

Що виключити з раціону на час хвороби?

Правила харчування при грипі вимагають на час відмовитися від складних м’ясних і рибних страв, смаженого, солодкого, фаст-фуду. Тому виключіть з меню в цей період жирні супи, жирні сорти м’яса, ковбаси, консерви.

Також погано на процес одужання впливають солодкі страви та солодощі: цукор в них знижує активність лейкоцитів. З цього не варто їсти випічку, тістечка та інші солодощі. Утримайтеся і від соків з солодких фруктів.

До заборонених під час грипу продуктів відносяться алкоголь і кава. Вони зневоднюють організм, що тільки послаблює його в період хвороби.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39