Звільненого бійця з Любохин зустріли в Луцьку

29 Грудня 2017, 23:40
Звільнені бійці 4189
Звільнені бійці

На Театральній площі у Луцьку зібралося близько сотні волинян, аби з квітами та аплодисментами зустріти українських бійців Артема Віднюка з Ковеля та Володимира Гізуна з Любохин.

Військові капелани відслужили молитву поблизу фотостенду Героїв Небесної Сотні та Героїв АТО. Звільнені герої випустили в небо білих голубів у знак миру.  Волонтерка Наталія Попова повідомила, що у полоні сепаратистів не перебуває жодного волинянина, однак 17 бійців із Волині є безвісти зниклими.

Боєць 54 бригади Артем Віндюк у полоні перебував у Луганську рік та один день. Герой каже, що найбільше сил йому додавала підтримка рідних: «Саме відчуття, що на Батьківщині тебе чекають, мене дуже підтримувало. Ми любимо та захищаємо свою країну і скоро повернемо Україні Донецьк та Луганськ». Під час перебування в полоні Артем мав змогу лише двічі переговорити з рідними.

Володимир Гізун, боєць 56 бригади розповів, як йому два роки жилося у полоні. Герой мужньо витримав перебування в Макіївській колонії, куди його перевезли з Донецька:

Буває, що зуб нариває, а вони кажуть, що нічим не можуть нам допомогти. Молилися щовечора та вірили, що Господь допоможе повернутися живими. Спочатку нас тримали в Донецьку в колишньому СБУ по одному в камерах, а потім повезли у Макіївську колонію. Там сиділи по три людини в камері. Коли отримували допомогу від батьків та волонтерів, то продукти у нас забирали, віддавали лише половину: інше діставалося конвою та зекам. Після нарікань сепаратисти почали відкривати посилки вже при нас. Інколи доводилося їсти гнилу капусту та кислий суп. З родиною зідзвонювалися один-два рази в місяць, а після перевезення в колонію нам півроку не давали писати листів додому. Змушували працювати, вивозили в аеропорт на прибирання. Якщо не виконуєш наказів, то били.  Я прийшов захищати Україну від російської агресії, а мене звинуватили: прийшов на Схід вбивати дітей. А в полон мене взяли саме російські бійці».

Бійцям подарували квіти
Бійцям подарували квіти

Уважно слухають слова молитви
Уважно слухають слова молитви

Та співають гімн
Та співають гімн

Володимир Гізун розповідає про умови перебування в полоні
Володимир Гізун розповідає про умови перебування в полоні

Символи миру
Символи миру

Підтримати бійців приїхав і Петро Муравчук
Підтримати бійців приїхав і Петро Муравчук

Щаслива мама звільненого любохинського бійця
Щаслива мама звільненого любохинського бійця


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024